11 Şubat 2015 Çarşamba

YAŞAM KOÇLUĞU NEDİR





Yaşam koçu nedir?




Yaşam koçu;şimdiki bulunduğunuz konumla olmak istediğiniz konum arasındaki mesafede sizi sonuca odaklı eyleme geçerek ilerlemenizi sağlayan kişidir.


Koç danışanın kendi potansiyelini keşfederek geçmişini sorgulamadan kendi içindeki doğruyu bularak uygulamaya geçmesini sağlayan kişidir insanları ileriye taşıyan yanıtlar değildir doğru sorular yöneltilerek kendi doğru yanıtlarını bulmasını sağlamaktır.


Koçlar sizi yönlendirmezler sorduğunuz sorulara yanıt vermez bunun yerine doğru sorular yönelterek yanıtlarını sizin bulmanızı saglarlar.Hayattaki amacınızın ne olduğunu belirlediğiniz hedeflere ulaşmak için nelerin gerekli olduğunu bulmanızı sağlar.bunu yaparkende sizi geçmişinizle yargılamazlar.


İnsanların özel yaşamında yada iş hayatında karşılaştıkları engel ve değişime ayak uydurma süreçlerinde değişimi ve gelişimi yönetme ihtiyacı duyarlar.Koçluk danışanın farkına varma, harekete geçme, ilerleme ve hedefe ulaşma isteği ve potansiyeline dayanır. 


Koçluk sistemi problem çözmek için değil, fark ve değişim yaratmak için kullanılan bir sistemdir. 


Yaşam koçu kör noktalarınızı görmenizde, yanlış enerji kalıplarınızdan kurtulmanızda ,sınırlarınızı sorgulamanızda size yardımcı olur. 


Kısacası iyi bir yaşam koçu sizin hep özlediğiniz ama bir türlü tek başınıza bulamadığınız yolu, birlikte ve zevkli bir şekilde bulmanızı sağlar. Öğretici, eğitici, eğlenceli, şaşırtıcı bir yolculuğa var mısınız ? 


Profesyonel Yaşam Koçluğu, farkındalığınızı artırır. Olaylara, kişilere bazı teknikler kullanarak farklı açılardan bakmanız için yardımcı olur.


Bir hayaliniz, hedefiniz yoksa; hayattan tatmin olmanız, mutlu olmanız için ne istediğinizi bulmanıza yardımcı olur. 



Koçluk genellikle DANIŞMANLIK veya PSİKOTERAPİ ile karıştırılmaktadır. 


KOÇLUK BİR DANIŞMANLIK MIDIR ? . . . Değildir . . . 

Koçluk, kişisel ve profesyonel alanları kapsayan geniş bir yelpazeye hitap edebilecek şekilde özgür ve esnektir. Bir koçluk ilişkisinde koç ve danışan çalışmalarının kapsamını kendileri belirler. Koçlukta herhangi bir konuda kısıtlama yapılarak çalışmaya ya da çalışmanın kapsamını belirlerken sınırlamalar koymaya gerek yoktur. 

Koçlar, koçluk yapmak üzere uzmanlaşmış kişilerdir. Danışanına göre belirli bir hizmet sahası ya da sanayi sektörü ile ilgili bilgileri olmayabilir. Başka alanlardaki uzmanlıklarını, koçluk sürecini kolaylaştırmak amacı ile kullanabilirler, ancak asla bunları tedavi etmek, yönlendirmek ya da müşteri için çözüm üretmek üzere kullanmazlar. 

KOÇLUK BİR PSİKOTERAPİ MİDİR ? . . . Değildir, Çünkü koçluk geçmişe değil, geleceğe odaklıdır. 


Yaşam Koçluğu yaşam amacınızla, hedeflerinizle ilgilidir. Yaşam Koçu ile amaçlarınıza, hedeflerinize en doğru, en etkin yöntemlerle gidebilmenizin yöntemleri üzerinde çalışılır. Tıkandığınız noktalarda, yol ayrımlarında kendiniz için en doğruyu bulmak üzerine çalışılır. Psikolojik sorunlar Yaşam Koçluğunun ilgi alanı içinde yer almaz. 


Koçluk, bugün ve gelecekle ilgilenir, geçmiş zamanla ya da geçmiş zamanın bugün üzerindeki etkileri ile ilgilenmez. Danışanına neden , niçin gibi soruları asla sormaz. Onun yerine sonuca odaklı sorularla ona yardımcı olur. 

Koçluk, danışanın bugün nerede olduğunu belirlemek için geçmişle ilgili bilgi edinir. Bu kesinlikle geçmişle ilgili sorunları çözüp danışanı daha ileri götürmek için değildir.




elifkartalmis@gmail.com dan bana ulaşabilirsiniz...







ELİF KARTALMIŞ

PROFESYONEL YAŞAM KOÇU





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder